Minä olen Missy

Missy on ehtinyt tutustua omaan kotitalliinsa ja kirmailee maneesissa ja ulkona iloisesti ja juuri sellaisella energialla, mitä terveeltä ponilta voi odottaa.

Mitä kaikkea pienen varsan elämän vaiheisiin liittyy, miten siitä kasvaa osaava tallin asiakasratsu? Ratsukko seuraa 19.4.2018 syntyneen shetlanninponivarsan elämän vaiheita ja jakaa tarinan myös sinulle. Matka varsasta koulutetuksi ja turvalliseksi asiakasratsuksi pitää sisällään paljon työtä tallin puolesta ja vaatii myös aikaa. Blogissa seurattava varsa on valmis asiakkaille vasta noin 6 vuoden iässä.

On kulunut muutama viikko pikku varsan syntymästä. Kaunis shetlanninponi varsa syntyi 19.4.2018 Niemenpellon tallille. Seuraamme tässä blogissa varsan kasvua ja mitä kaikkea sen elämässä tapahtuu ennen kuin siitä tulee turvallinen, koulutettu asiakasratsu.

Ihan ensimmäisenä kerrottakoon, että pikkuinen tammavarsa sai nimen hiljattain: siitä tuli Niemenpellon Missy, kutsumanimeltään Missy (äännettynä Missi). Missiainesta tässä varsassa onkin, kaunis ja suloinen se on ja hurmaa taatusti kenet tahansa. Nimi tulee emän Minnin nimen kautta, Minnin varsat on nimetty myös aikaisemmin Mi- alkuisilla nimillä. Näet Minnin muiden varsojen nimet Minnin tiedoista, tallin sivulta https://www.niemenpellontalli.fi/hevoset/tuntihevoset/ponit/niemenpellon-minni

Missy on ehtinyt jo tutustua hienosti omaan kotitalliinsa ja kirmailee maneesissa ja ulkona emänsä Minnin kanssa iloisesti ja juuri sellaisella energialla, mitä terveeltä ja olonsa turvalliseksi tuntevalta ponilapselta voi olettaakin. Missy on totutettu jo päitsiin, mutta näin pientä varsaa ei taluteta vielä normaaliin tapaan riimulla: varsoilla on ns. vetorefleksi, eli jos niitä talutetaan niinkuin isompiakin poneja ja hevosia, vetää varsa taaksepäin, kun se tuntee painetta riimussa. Taluttamista varten varsan ympärille laitetaan riimu valjaaksi ja varsan taluttaminen on ikään kuin työntämistä kevyesti eteenpäin. Niemenpellon tallin Maarit on suunnitellut itse varsanvaljaat, joilla talutus sujuu kätevästi.

Yleensä varsat seuraavat emäänsä hienosti, mutta jos luonne on utelias ja vilkas, niin kuin Missyllä on, ei se pelkää lähteä kirmailemaan emänsä luota kauemaskaan kun huomaa, että tilaa on. Missy on tosiaankin osoittautunut luonteeltaan uteliaaksi, rohkeaksi ja vilkkaaksi. Ihmisiä se ei ujostele ja tulee uteliaana haistelemaan ja jopa nuolemaan ihmiskavereitaan. Varsoilla ihmisiin suhtautumiseen vaikuttaa suuresti niiden käsittely ensimmäisten päivien aikana. Toinen vaikuttava tekijä on myös luonne. Jotkut varsat ovat arempia ja varovaisempia toisiin verrattuna eikä rohkeus ole samalla tasolla uusiin asioihin tai ihmisiinkään tutustuessa verrattuna reippaaseen varsaan. Luonteenpiirteissä on eroja, aivan kuten meillä ihmisilläkin.

PIKKUVARSAN PÄIVÄRUTIINIT

Mitä Missyn päiviin sitten muuten kuuluu? Pieni kun hän vielä on, ruokailu, nukkuminen ja pomppiminen ja kirmailu ovat pikkuisen päivittäisiin rutiiniin kuuluvia asioita. Missy nukkuu noin 30 minuutin pätkissä, herää syömään, touhuaa vähän aikaa ja taas sama kaava toistuu. Välillä Missy syö montakin kertaa tunnissa, emän maito on sen pääruokaa vielä jonkin aikaa. Toki se maistelee muutakin kuten heinää ja hiekkaa (kun saa mahdollisuuden!), mutta ei varsinaisesti vielä syö muuta kuin maitoa.

Missy ja emä Minni ovat vielä tiiviisti kahdestaan, niitä ei ole yhdistetty muuhun laumaan. Muut lauman ponit ja tallin hevoset ovat kiinnostuneita uudesta lauman jäsenestä ja katselevat uteliaana varsan touhuja kun se ulkoilee emänsä kanssa. Alla videolinkki Missyn kirmailuista maneesissa.

https://www.instagram.com/p/BibdKQ0A2ZI/

HIENO VARSA

Missy ja näin pienet varsat yleensäkin saavat rauhassa elää huoletonta lapsen elämää ja tutustua uusiin asioihin rauhassa, emänsä lähellä. Kasvattajan puolelta aletaan heti varsan syntymän jälkeen seuraamaan mm. varsan jalkojen asentoa. Missyllä on hienot, suorat jalat, eikä niille ole tarvetta tehdä mitään korjaustoimenpiteitä. Yleensäkin varsan jalkojen asentoa seurataan ensimmäisen vuoden ajan ja jos jalkoja pitää ”oikaista”, lähdetään se tekemään mahdollisimman pian, varsan ollessa vielä pieni. Oikaisu voidaan tehdä vuolemalla kavioita ja laittamalla tuet kavioihin, näin saadaan korjattua jalkojen asentoa.

Ensimmäisen matokuurinsa Missy saa 1kk – 6 viikon ikäisenä ja siitä eteenpäin 1-2kk välein, tilanteesta riippuen. Ensimmäiset rokotukset varsoille annetaan puolen vuoden iässä. Ennen sitä emältä maidon kautta saatavat vasta-aineet suojaavat varsaa.

VARSAKAVERI ONNEN KAJASTUS

Missy sai seuraa varsakerhoon: Niemenpellon tallille syntyi 3.5.2018 suomenhevosvarsa, hieno oripoika, jonka emä on Ponnen Sarastus. Varsalla on kaikki hienosti samoin kuin emällänsäkin nyt: Sarastukselle tuli varsomisen jälkeisiä komplikaatioita ja muutama päivä meni vain parasta toivoessa sen kohdalla. Kaikki on hyvin nyt ja niin varsa kuin emä voivat hyvin. Myös tämä varsa on saanut nimen, oripoika on Onnen Kajastus.

Kolmas varsa, myös shetlanninponi, on myös syntymässä aivan lähiaikoina. Kuulet seuraavassa blogikirjoituksessa lisää Missyn ja sen varsakavereiden mielenkiintoisista ja mukaansa tempaavista elämän ensi hetkistä.

Blogin upeat kuvat ovat Elli Pölhön kuvaamia, Ellille jälleen kerran kiitos!