Varsasta osaavaksi ja turvalliseksi asiakasratsuksi

Mitä kaikkea pienen varsan elämän vaiheisiin liittyy, miten siitä kasvaa osaava tallin asiakasratsu? Ratsukko seuraa 19.4.2018 syntyneen varsan elämää.

Mitä kaikkea pienen varsan elämän vaiheisiin liittyy, miten siitä kasvaa osaava tallin asiakasratsu?

Ratsukko seuraa 19.4.2018 syntyneen shetlanninponivarsan elämän vaiheita ja jakaa tarinan myös sinulle. Matka varsasta koulutetuksi ja turvalliseksi asiakasratsuksi pitää sisällään paljon työtä tallin puolesta ja vaatii myös aikaa. Blogissa seurattava varsa on valmis asiakkaille vasta noin 6 vuoden iässä.

Varsa on Niemenpellon tallin kevään 2018 ensimmäinen varsa ja se jää tallin omaksi poniksi. Asiantuntijana blogissa on talliyrittäjä Maarit Relander Niemenpellon tallilta ja blogia kirjoittaa Ratsukon Satu Törönen. Upeat kuvat varsasta ja Minni-emästä on Elli Pölhön otoksia.

Niemenpellon talli on kokenut varsojen kasvattaja, ensimmäinen varsa tallille syntyi vuonna 1992. Tänä keväänä tallille odotetaan syntyväksi vielä yhtä shetlanninponi-, suomenhevos- ja islanninhevosvarsaa. Kuulette myös näiden varsojen vaiheista blogissamme.

Uusi varsa on syntynyt!

Tammavarsa, mustankirjava. Tällaisesta varsasta talliyrittäjä Maarit näki unta, kun uutta varsaa alettiin jo odotella syntyväksi. Ja niinhän siinä sitten kävi, uni toteutui ja pienen pieni, kaunis shetlanninponivarsa juuri noissa unessa nähdyissä väreissä syntyi 19.4.2018 klo 22.55.
Video varsasta muutama minuutti sen syntymän jälkeen löytyy osoitteesta
https://www.instagram.com/p/Bhw8TqGH9ez/

Varsominen sujui hyvin ja uuden pikkuisen elämä alkoi hienosti. Varsan emä Niemenpellon Minni on jo kokenut tekijä, tämä varsa ei ollut sen ensimmäinen ja Minnikin osasi hoitaa homman oikeaoppisesti ja hienosti. Kun varsominen sujuu luonnollisesti ja ongelmitta, siihen ei tarvitse puuttua erikseen vaan antaa emän hoitaa varsomisen loppuun.

Varsan elämän ensimmäisten tuntien aikana syntymän jälkeen tapahtuu paljon ja nopeasti, niin myös tällä pikkuisella: ensimmäisen tunnin sisällä syntymästään varsa nousi ylös omille jaloilleen, kahden ensimmäisen tunnin sisällä se oli löytänyt emänsä Minnin nisät ja sai juotua varsalle hyvin tärkeää ternimaitoa, jossa on elintärkeät vasta-aineet ja ravinteet varsalle. Syömisen ja omille jaloilleen nousemisen jälkeen varsa syö usein ja paljon kasvaakseen ja vahvistuakseen. Emälle annetaan proteiinilisää ja kauraa muun ruoan lisäksi, jotta se pysyy kunnossa ja saa itsekin tarvitsemansa energian varsan imetykseen ja huolenpitoon.

Seuraavana päivänä, jo alle vuorokausi syntymästään, pikkuinen varsa seuraili emäänsä kaikkialle ja otti elämänsä ensimmäiset laukka-askeleet, kirmausjuoksut ja hypyt, tietenkin emänsä Minnin lähellä.
Katso video https://www.instagram.com/p/Bh0tDvNHSo-/

Luonto on hoitanut hevosten lisääntymisen ja nopean liikkeelle lähdön tarkoituksella näin hienosti. Hevonen on luonnossa saaliseläin, ja tamma jättää laumansa vain varsomisen ajaksi vetäytymällä omaan rauhaan varsomaan. Varsomisen jälkeen, kun varsa on omilla jaloillaan, se palaa takaisin pienokaisen kanssa laumansa pariin. Niin varsan kuin emän nopea liikkeelle pääsy heti varsomisen jälkeen on suojautumismekanismi saalistajia vastaan.

Minni-emä toi uuden varsan näytille tallin omille, tutuille ihmisille ja luottaen heihin varsaa sai ihastella vapaasti ilman että Minni olisi ollut varsan edessä sitä suojelemassa. Niemenpellon tallilla on shetlanninponien perhelauma ja uusi pikkuinen yhdistetään myöhemmin laumaan emänsä kanssa.
Kesällä varsovat ponit ja hevoset ovat normaalisti noin viikon erillään laumasta. Jos useampi lauman tamma varsoo yhtä aikaa, ne saattavat olla kuukaudenkin keskenään varsojensa kanssa ennen laumaan yhdistämistä. Tuttuun perhelaumaan emä ja varsa voivat jäädä kesällä vaikka heti.

Ihmisen rooli varsan hoidossa?

Vaikka emä hoitaa varsaansa antaumuksella, on ihminen aktiivisesti mukana varsan ensimmäisten päivien ja viikkojenkin osalta. Esimerkiksi varsan navan hoitoon hyvin tärkeää. Napanuora katkeaa pian varsan syntymän jälkeen, mutta napatynkää, napaa pitää puhdistaa. Niemenpellon tallilla uusien varsojen navat hoidetaan ja puhdistetaan useana päivänä syntymän jälkeen. Tämä on tärkeää, jotta varsa välttyy saamasta bakteereja elimistöönsä napatyngän kautta. Pahimmillaan varsa voi saada varsahalvauksen, jos pöpöjä pääsee elimistöön vastustuskyvyn vielä ollessa kehittymässä varsalle.

Emän ulkoilutus ja liikkuminen on myös tärkeä pitää riittävänä. Se takaa emälle kohdun puhdistumisen ja palautumisen.

Asiakastalleillakin emälle ja varsalle pitää antaa riittävästi omaa rauhaa. Kaikki haluavat varmasti nähdä uuden pienokaisen, ja varsaa pääseekin katsomaan tallin henkilökunnan luvalla ja pienissä ryhmissä. Samassa tallissa olevia muita hevosia ei hoideta tai harjata emän ja varsan karsinan kohdalla, jotta rauha säilyisi tasaisesti niille.

Mitä varsan elämässä alkaa tapahtua?

Varsan elämän ensimmäinen puolitoistavuotinen on rauhallista aikaa, vaikkakin varsalle täynnä uusia asioita omaan ympäristöönsä tutustuen. Varsa saa kasvaa, leikkiä ja tulla tutuksi muiden ponien ja ihmisten kanssa sekä opetella muilta poneilta ja hevosilta taitoja suuremmaksi poniksi.

Varsan ollessa 1,5 - 2-vuotias, aloitetaan sen koulutus. Ensin varsaa opetetaan ohjasajoon, 2-vuotiaana kärryille ja 3 vuoden iässä sen selkään talutukseen voi nousta pieni ratsastaja. Tuntiponiksi pääsee vasta vähintään viisi vuotias poni tai hevonen. Aika varsasta asiakkaiden ratsuksi ja iloksi on siis melko pitkä.

Seuraa tämän hurmaavan ja kauniin varsan elämän vaiheita blogissamme! Kuulet sen vaiheista säännöllisin väliajoin. Minkä nimen pikkuinen saa, miten se kasvaa ja millainen persoona siitä kuoriutuu?
Ratsukko on ilolla mukana seuraamassa varsan kasvamista aina tuntiponiksi saakka. Haluamme jakaa hevosiin ja ratsastamiseen liittyvää, mielenkiintoista tietoa kaikille ratsastusta harrastaville tai siitä kiinnostuneille.