Villi ja vapaa kesä taittui talveksi

Ratsukko seuraa blogissaan Missy varsan kasvamista tuntiponiksi tallille. Helteinen Missyn 1. kesä jäi taakse ja vieroitus emästäkin jo alkoi.

Villi ja vapaa kesä taittui talveksi

Missy-varsa on jo pian 8 kk vanha. Toukokuussa syntynyt shetlanninponivarsa on kasvanut kovasti. Helteinen kesä ja alkusyksy vietettiin oman lauman ja varsakavereidensa kanssa laitumella kirmaten ja lauman tavoille totutellen.
Kesällä kuumimmat kesäpäivät Missy pysytteli tallin viileydessä Minni emän kanssa, samoin kuin varsakaveri Näppärä emänsä Sirun kanssa.

Laitumella kirmailun ja varsakaverin kanssa leikkimisen lomassa tapahtui toki muutakin: Missyn kaviot mm. vuoltiin ja vuoleminen on tehty nyt useampaan otteeseen. Kavioiden vuolemisella pidetään huoli siitä, että jalat ovat oikeassa asennossa ja kavio tukevasti maassa.

Etelä-Savon alueella kengittäjänä toimiva Simo Ikonen on käynyt vuolemassa Missyn kaviot, Minni-äiti katseli rauhallisena, kun lapsukaisen kavioita huollettiin. Missy pysyy yllättävän hyvin paikallaan, vaikka varsinainen vilpertti onkin. Vauhtia ja rohkeutta Missyltä ei puutu, se oli nähtävissä jo varsan elämän alkutaipaleella.

Verrattuna varsakaveriinsa Näppärään, Missyä ei voinut kesällä kuljettaa ilman päitsiä laitumelta talliin. Sen rohkeus ja uteliaisuus on sitä luokkaa, ettei emän seuraaminen kiltisti ole se mukavin vaihtoehto. Ympäristö kiinnostaa enemmän ja turvallinen siirtymätapa laitumelta talliin ja takaisin olivat omat pikku päitset ja riimussa kulkeminen.
Sirun varsa Näppärä sen sijaan seuraili kiltisti emäänsä, ilman riimussa kulkemista.

Emän maidosta laidunruokaan

Missyn joi koko kesän emän maitoa ja alkusyksyllä, neljän kuukauden ikäisenä se joi maitoa enää vain noin puolet siitä määrästä, jonka se joi esimerkiksi viikon ikäisenä. Varsa sai kesällä jo suuren osan ravinnostaan laitumesta, ja alkoi viettää enemmän aikaa ikätovereidensa kanssa. Varsat alkavat tietyn ikäisinä ”jengiytyä” ja niiden yhteisiä touhuja on ollut hauskaa seurata.

Loppukesällä Missyn vieroitus emästään aloitettiin, alkuun lyhyin ajoin. Nyt Minni äiti tekee jo töitä toimien pienempien ratsastajien yhtenä suosikki ratsuna tallilla ja Missy osaa olla hienosti yksin tallissa.

Myös suomenhevosvarsa Onnen Kajastus ja islanninhevosvarsa Vintyr on vieroitettu ja ne ovat yhdessä isommassa karsinassa eri tallissa kuin emät Sarastus ja Tofa.

Niemenpellon tallilla syntyi kolme muutakin varsaa keväällä ja kesällä 2018, heidän kuulumisiaan myös lyhyesti tässä

Kevään 2018 issikka varsa Vintyr ja suomenhevosvarsa Onnen Kajastus

Suomenhevosvarsa Onnen Kajastus (emä Sarastus) ja islanninhevosvarsa Vintyri (emä Tofa) ovat myös kasvaneet hienosti ja laiduntivat kesän ja syksyn yhdessä äitiensä Sarastuksen ja Tofan kanssa. Onnen Kajastus kävi välillä ”vieraalla jääkaapilla”, Tofa-issikan maito maistuu myös suomenhevosvarsalle. Tofa on ollut todella hieno ja huolehtiva äiti eikä ollut moisesta moksiskaan.

Missy-kuvat ovat Elli Pölhön ottamia kuvia, ja lisää nitä löydät esimerkiksi osoitteesta https://www.niemenpellontalli.fi/ratsastus/galleria ja Instagramissa @ellipolhophotography